Transplantatie
Dit is een vervolg op eerder gepubliceerde stukken - zie previous posts en archives
Beste blogspotters, ik zal bij deze wat meer uitleg geven over de niertransplantatie zelf.
Zoals eerder aangegeven wordt de nieuwe nier niet op dezelfde plaats getransplanteerd van de oude nier. In eerste instantie omdat niet altijd de oude nieren worden verwijderd voor transplantatie - mijn nieren zijn bijvoorbeeld wel verwijderd - maar ook om de nieren op een beter bereikbare plek te plaatsen. Nieren zitten - zie illustratie - boven het bekken tegen de rugwand, de getransplanteerde nier wordt in het bekken meer naar de buikwand geplaatst.
Zoals duidelijk te zien zit de oorspronkelijke nier een stuk hoger in het lichaam, boven het bekken en is de getransplanteerde een stuk lager in het bekken geplaatst. Op het plaatje is ook te zien hoe de bloed toe- en afvoer zijn aangesloten op de slagader en de urineleider op de blaas. (Dubbelklik op de illustratie voor groter formaat)
Technisch gezien is een niertransplantatie geen ingewikkelde operatie.
Bij drie van de vier ontvangers gaat de nieuwe nier binnen ongeveer twee tot drie dagen werken. Soms duurt het langer, maar dat zegt niets over het toekomstige functioneren van de nier. Duurt het langer voordat de nier gaat werken, dan moet er tussentijds nog gedialyseerd worden. Het komt maar een enkele keer voor dat de nieuwe nier niet gaat werken, maar daar houden we nu even geen rekening mee...
Aangezien het bij ons om een familiaire donor gaat, zijn er twee operaties op een dag noodzakelijk; namelijk bij mijn zus en bij mij.
Op woensdagochtend 29 november wordt de nier bij mijn zus verwijderd en gedurende een paar uur op ijs gezet. Deze periode is noodzakelijk om zeker te weten dat de overgebleven nier bij mijn zus goed functioneert. Indien dit het geval is wordt de nier 's-middags bij mij getransplanteerd.
De operatie is voor mijn zus relatief zwaarder dan voor mijzelf; ik ga er, als alles normaal verloopt, eigenlijk alleen maar op vooruit.
Doorgaans duurt het verblijf in het ziekenhuis twee tot drie weken, afhankelijk van de werking van de nier en het herstel van mijn zus.
Na ontslag uit het ziekenhuis moet ik de eerste maand drie keer per week naar het ziekenhuis voor controle. Hierbij worden steeds de bloedwaardes gemeten en de urine getest op afvalstoffen. Na verloop van tijd zal dit onderzoek maandelijks zijn, daarna eens per drie maanden.
Zoals eerder vermeld bestaat er altijd kans op afstoting van het lichaam van de nier, dit komt voor bij ca. 25% van de getransplanteerden. In de meeste gevallen kan dit worden bestreden met een tijdelijke verhoging van de medicijnen. Indicatoren van afstoting zijn verminderde urineproductie, hoge bloeddruk en koorts.
Statistisch functioneren een jaar na transplantatie 80% van de getransplanteerde nieren goed, na vijf jaar is dit percentage 50%. Dit geldt echter voor postmortale nieren, bij familie transplantaties zijn de percentages hoger.
Enfin, tot nu toe is alles nog theorie voor mij en mijn zus, over drie weken weten we al veel meer. Tot en na die tijd zal ik blijven bloggen.
Wordt vervolgd.
1 Comments:
Nog een week en dan is het zover: je transpantatie! Ik volg je 'blog' al vanaf de zomervakantie en hoop ook na de operatie weer wat van je te lezen. Je bent nuchter, duidelijk en positief ingesteld en dat spreekt me heel erg aan. Veel sterkte en succes toegewenst!
Een reactie posten
<< Home